De harde realiteit van ’t Human – Wildlife conflict.

Een heel triest weekend voor Phundundu… deze dame op leeftijd stuitte in haar zoektocht naar #voedsel op de mens. Uit angst dat zij vee zou doden, werd zij gedood. Vervolgens werd duidelijk waarom de leeuwin het risico nam om zo dicht bij de mens te komen. Zij bleek haar welpjes te moeten moeten voeden en gezien haar leeftijd was ’n makkelijke prooi voor haar de enige optie.

Met voldoende fondsen hadden wij haar en haar welpen kunnen verdoven en naar een geschikte plek kunnen

overbrengen. Maar aangezien dit uit de eigen zak moet komen, kregen wij dit niet op tijd rond en namen de dorpelingen het heft in eigen handen.

Het human – wildlife conflict is een gestaag groeiend probleem wat alle aandacht nodig heeft. De situatie in het veld proberen uit te leggen aan degene daar buiten, is als een blinde proberen uit te leggen hoe kleuren er uit zien. En dat maakt ons werk niet alleen lastig maar ook erg frustrerend zoals afgelopen weekend.
Wij hebben de expertise om beide zijden – zowel mens als dier – op de juiste manier te ondersteunen en onnodig bloedvergieten tegen te gaan. Het ontbreekt echter aan de middelen.

Voor deze leeuwin en haar welpen is het te laat…. volgende keer kunnen we hopelijk wel op tijd ingrijpen

Human - Wildlife conflict
De door de dorpelingen gedode leeuwin. Zij bleek op zoek naar voedsel voor haar welpen.