De win-win wisselwerking tussen veteraan/diender en wildlife

Het Maninga PTSS-project

Inleiding
Het was de WOII veteraan Earl Shaffer die in 1948 al de helende werking van de natuur beschreef. Onder de noemer The war out of my system trok hij te voet door de Amerikaanse wildernis. Shaffer wist toen al dat de mens de natuur nodig heeft boven al het materiële. “We hebben het nodig voor onze geest, lichaam en ziel”, claimde hij. Nog altijd vindt men in Amerika wildernis projecten waarbij veteranen en politiemensen, in het bijzonder degene die te kampen hebben met PTSS klachten, de helende werking van de natuur opzoeken. Er zijn wel enkele onderzoeken gedaan naar dit fenomeen maar we moeten het hoofdzakelijk hebben van de ervaringen van de mannen en vrouwen die hier ervaring mee hebben. Ervaringsdeskundigen die veelvuldig aangeven veel baat te hebben de therapeutische werking van de wildernis, in dit geval versterkt door de zorg en actieve bescherming van dieren.

De omgeving
Phundundu Stichting Nederland heeft recent Maninga onder de vleugels genomen nadat er alarmerende berichten binnenkwamen. Dit prachtige gebied wordt overspoeld door stropers waardoor het wildlife bestand binnen zes maanden met 75% is gereduceerd. Het gaat hier hoofdzakelijk om de stroperij voor vlees het zogenoemde bushmeat. Met honden en speren wordt er op antilope-achtigen gejaagd en duizenden strikken van ijzerdraad zijn uitgezet vooral in de buurt van drinkplaatsen. In deze strikken raken alle diersoorten gevangen tot leeuwen, zebra’s, buffalo’s en luipaarden aan toe. De schatting ligt op vijftig gedoden dieren per dag. De gewapende strijd om de neushoorn vind je hier niet. De laatste neushoorn is al jaren geleden gestroopt. Dit 18.000 ha grote gebied herbergt de met uitsterven bedreigde resistente sable en de wilde hond en moet absoluut behouden blijven.

Anti poaching
Een goed functionerende anti-poaching unit is daarbij van levensbelang. De expertise is ruimschoots aanwezig en het nut is overduidelijk. Zo heeft de Stichting het gebied Phundundu (60.000ha) geheel vrij van stroperij. Anti poaching is echter kostbaar en de bekende natuurbeschermingsorganisaties hebben geen fondsen beschikbaar voor dit land. Dit maakt het extreem lastig het team op volle sterkte het veld in te sturen. De combinatie lijkt dan ook een gouden greep en om die reden is de Stichting het Maninga – project gestart waarbij veteranen en politiemensen deel kunnen uitmaken van het professionele anti poaching team voor een bepaalde periode.

Terug naar de basis
Ver weg van de overprikkelde samenleving kom je tot rust. Terug naar de basis van de oeroude pure wildernis, de roots van de mensheid. Een ieder die het ervaren heeft kan de magische werking van de Afrikaanse natuur met haar bijzonder dierenrijk beamen.  Daarnaast worden de specifieke vaardigheden waar men jaren met volle toewijding voor heeft getraind op een zeer zinvolle en nuttige wijze ingezet. Van patrouilles tot arresteren en alles daar tussenin. Naast de rustgevende werking geeft dit een enorme voldoening en dat is wat ieder mens nodig heeft om zich goed te voelen. De eigenwaarde wordt opgebouwd daar waar je actief levens redt. Ondertussen worden de dieren van Maninga behoed voor uitsterven en kunnen zij in hun veilige thuishaven weer uitgroeien tot gezonde populaties. De natuur geeft de mens en de mens geeft de natuur. Een mooiere win-win situatie is er niet.

Jonge leeuwin gevangen in een snare. Het team was er op tijd bij en het dier loopt weer in goede gezondheid rond.
Deze leeuwin heeft de snare overleefd dankzij het team

Ervaringsdeskundige Jan Stander

Drinkplaats
Drinkplaats

Uitzicht Maninga
Uitzicht Maninga

De praktijk
De deelnemers worden onderdeel van de MAPU (Maninga Anti Poaching Unit) en worden begeleid door professionele, zeer ervaren rangers. Deze rangers dragen een wapen om de veiligheid te kunnen waarborgen. De deelnemers dragen geen wapen. Dit is bij de wet verboden. Maninga heeft twee basiskampen welke voorzien zijn van stromend water en elektriciteit. Op patrouille wordt er overnacht in tenten met het voertuig als basis.

Werkzaamheden:

  • Patrouilleren
  • Tracking
  • Data mining
  • Operaties opzetten
  • Arresteren
  • Snares verwijderen

Voor de data mining en het analyseren hiervan maakt de MAPU gebruik van de in Nederland ontwikkelde intelligence software Sensing Clues welke speciaal is ingericht op de bestrijding van wildlife crime.

Voor de mentale begeleiding is er een coach aanwezig. Hierbij streven wij naar een goede samenwerking met gespecialiseerde zorgverleners vanuit de betreffende organisaties.

Dit project draait 100% om het welzijn van zowel mens als dier.

Samenwerking en onderzoek
Om een gedegen project op te zetten is een goede samenwerking met de betrokken organisaties een pre. Niet alleen in het coaching traject ter plaatse maar ook in het na traject. Anti poaching inzetten bij de verwerking van PTSS klachten is nieuw en daardoor erg interessant om te monitoren. Wat zijn de ontwikkelingen ter plaatste? Wat zijn de resultaten op het korte- en het langertermijn? Waar kunnen we aanpassen/verbeteren?

Ervaringsdeskundige
Terwijl een antilope schichtig doch nieuwsgierig vanuit het struikgewas toekijkt, vertelt Jan hoe belangrijk dit gebied voor hem is. “Mijn gevoel was weg. Ik voelde niets meer”. “Ik keek naar mijn kinderen en wist dat ik van ze moest houden maar ik voelde het niet. Dood van binnen”. Zichtbaar geëmotioneerd bekent hij dat hij in deze periode totaal onbereikbaar was voor zijn gezin en het schuldgevoel soms nog  aan hem knaagt. Hij zocht zijn toevlucht in de Afrikaanse bush om tot rust te komen. Weer zichzelf te worden. “De wildernis is mijn redding geweest”, kan hij nu beamen. Het is alsof het brein, zonder alle prikkels uit het normale dagelijks leven, de rust krijgt om te verwerken.  De magische schoonheid van de natuur met haar bijzondere dierenrijk deden zijn gevoel weer terugkomen.

Jan Stander is een autoriteit op het gebied van wildlife bescherming in zuidelijk Afrika en geeft leiding aan de Maninga anti poaching unit (MAPU). Dankzij zijn verblijf in de bush kan Jan weer vol liefde en overgave knuffelen met zijn kinderen. Zijn PTSS klachten zijn dermate afgenomen dat zijn gezinsleven er niet meer onder lijdt. Hij kan weer genieten van de dingen om hem heen. Het Maninga-project biedt nu de kans dezelfde heilzame werking van de natuur en het actief beschermen hiervan, zelf te ervaren.

Maninga heeft goede bescherming nodig. Op haar beurt heeft dit gebied heel veel te geven. Het maakt de cirkel rond.

Deelnemen of meer weten over het Maninga project? Neem contact met ons op!