Introductie

[whydonate_btn]

Phundundu Stichting Nederland

Lokale gemeenschaps- ontwikkeling  & Wildlife & Flora conservatie

Onze projecten onderscheiden zich door de sterke focus op de onafscheidelijke verband tussen ontwikkeling van de lokale gemeenschap en wildlife conservatie. Zimbabwe is een zogeheten derde wereld land en wordt getergd door armoede. Bij gebrek aan voedsel went men zich tot het wildlife welke gestroopt wordt voor het vlees. Daarnaast wordt er verdient aan de verkoop van ivoor en neushoorn hoorn. De wildlife populatie staat dermate onderdruk dat deze met rasse schreden aan het verdwijnen is. Dit terwijl de mogelijkheden in voedselvoorziening enorm zijn gezien de goede landbouwgronden en het groeizame klimaat. Investeren in voedselzekerheid betaald zich dan ook dubbel uit. Door het opzetten van agrarische projecten lift je niet alleen de lokale bevolking naar een hoger leef niveau, ook het wildlife ondervindt hier de directe positieve gevolgen van. Het eerste project van Phundundu Stichting Nederland vindt plaats in Phundundu. Dit unieke 60.000 ha grote gebied is gelegen in Mashonaland West aan de Chirundu-Harare Highway en grenst onder meer aan Mana Pools National Parks. Phundundu is opgesplitst in een helft wildlife gebied met aan de zuidgrens een helft bevolkt gebied. De grenzen zijn open dus mens en dier zullen in harmonie samen moeten leven. Door bevolking te ondersteunen bij voedselproductie, watervoorziening en educatie heeft het er toe geleid dat in de afgelopen vijf jaar de stroperij is teruggebracht naar nihil.

Naast Phundundu is Phundundu Stichting Nederland een project gestart op Breaside Farm in Mashonaland West. Hier werken wij samen met families, veelal bestaande uit een weduwe met kinderen, aan het duurzaam cultiveren en verbouwen van hun landbouwgrond. Hierbij gebruikmakend van innovatieve technieken uit Nederland. Dit land gelegen in de Banket omgeving staat bekent om de hoge kwaliteit landbouw grond en wordt gezien als het agrarische hart van Zimbabwe. De mogelijkheden zijn hier dan ook enorm en successen eenvoudig te behalen. Naast voedselproductie voor de lokale markt richten wij ons op exportproducten en het opzetten van productielijnen voor het fabriceren van oa vruchtensappen en jams. Het uiteindelijke doel is het geheel zelfstandigheid kunnen ondernemen van deze families en uitbreiding in de omgeving. Eveneens in Mashonaland West trachten wij het wildlife gebied Maninga te behoeden van de ondergang. Dit gebied wordt in een rap tempo leeg gestroopt en de dierenpopulatie waaronder een unieke sable antilope staat op het punt van uitsterven. Dit project richt zich in eerste instantie puur op de noodingreep door ons anti poaching team in te zetten tegen de stroperij.

Onze visie

Wij streven er naar een leidend instituut te zijn in empowerment van de lokale bevolking door duurzaam gebruik van de leefomgeving en natuurlijke bronnen met een direct positief effect op de biodiversiteit.

Missie

  • Ondersteuning bieden aan lokale gemeenschappen door middel van agrarische en zakelijke projecten om een betrouwbaar inkomen te genereren aan de mensen binnen het district.
  • Landbouw gebieden in volledige potentie benutten.
  • Veilige gebieden creëren voor het wildlife waarbij fokprogramma’s worden opgezet voor bedreigde diersoorten.

 

 Kernwaarden

  • Duurzame agrarische ontwikkeling in samenwerking met de lokale kleinschalige boeren met de focus op vrouwen en jongeren.
  • Gemeenschaps- gedreven wildlife conservatie.
Phundundu Stichting Nederland heeft een samenwerkingsverband met Phundundu Development Trust in Zimbabwe