Onze gebieden

Phundundu Stichting Nederland is momenteel in twee gebieden actief beide gelegen in de provincie Mashonaland West in Zimbabwe.

Breaside
Breaside

Doma
Doma

 

Breaside is gesitueerd midden in het agrarisch hart van Zimbabwe. Dit gebied stond bekend om haar uitgestrekte graanvelden wat het land de bijnaam ‘Breadbasket of southern Africa’ gaf. Na de landhervormingen in 2000 worden deze gronden nauwelijks nog gebruikt waardoor zeer goede landbouwgrond al lange tijd geheel braak ligt. Breaside farm heeft een oppervlakte van 360 ha wat is onverdeeld in 6 ha per familie. Deze families leven in erbarmelijke omstandigheden zonder elektriciteit, water en sanitair. Het is deze mensen dus geenszins kwalijk te nemen dat zij niet in staat zijn gewassen te verbouwen op hun land. Phundundu Stichting Nederland werkt samen met deze families welke zijn ondergebracht in een coöperatie om op een duurzame manier het land te bewerken. De coöperatie bestaat voor 80% uit vrouwen waarvan een groot deel weduwe is.

Doma
Net als Breaside ligt Doma in de provincie Mashonaland West. Ons gebied ligt een paar kilometer verwijderd van Doma National Park en is in het verleden gebruikt voor commerciële landbouw. Momenteel is de Phundudndu Stichting bezig met het opzetten van een agroforestry pilot project om leven en biodiversiteit terug te brengen naar dit verdorde stuk land. Dit zal tevens een buffer vormen tussen wildlife gebied en de bewoonde wereld. Educatie staat ook bij dit project hoog in het vaandel. Samen met gerenommeerde partners zal het gaan dienen als opleidingscentrum voor circulaire/regeneratieve landbouw.