Onze gebieden

[whydonate_btn]
Phundundu Stichting Nederland is momenteel in drie gebieden actief allen gelegen in de provincie Mashonaland West in Zimbabwe.

Phundundu
Phundundu

Breaside
Breaside

Maninga
Maninga

Phundundu heeft een oppervlakte van 60.000 ha waarvan de helft bestaat uit wildlife gebied en de andere helft uit dorpjes. De grens tussen deze twee gebieden is open wat het essentieel maakt dat de lokale bevolking gestimuleerd wordt op de juiste manier met het dierenrijk om te gaan. Deze remote area is droog en warm waardoor het niet geschikt is voor de reguliere akkerbouw. Wel is het zeer geschikt voor citrus, mango en avocado teelt. Daarnaast gedijen soorten als aloë vera, lavendel, maringa, rode peper en kruiden hier erg goed. In 2014 werd begonnen met de ontwikkeling van beide gedeelten. Op dat moment was het wildlife bijna verdwenen en de bevolking had een gebrek aan alles. Inmiddels begint dankzij een zeer goed functionerend anti poaching team (IAPF) het aantal dieren gestaag toe te nemen. Door de open grenzen met National Parks vindt er migratie plaats van soorten opzoek naar een veilig heenkomen. In 2018 werden er maar liefs 500 olifanten geteld in Phundundu. Voor de bevolking heeft voedselzekerheid de hoogste prioriteit waarbij watervoorziening aan de basis ligt. In de eerste vijf jaar zijn er dammen aangelegd, waterputten geslagen en viskweekvijvers aangelegd. Dankzij deze watervoorziening is het mogelijk vee te houden en zeer kleinschalig mais te verbouwen. De stroperij is teruggebracht naar nul.

Breaside is gesitueerd midden in het agrarisch hart van Zimbabwe. Dit gebied stond bekend om haar uitgestrekte graanvelden wat het land de bijnaam ‘Breadbasket of southern Africa’ gaf. Na de landhervormingen in 2000 worden deze gronden nauwelijks nog gebruikt waardoor zeer goede landbouwgrond al lange tijd geheel braak ligt. Breaside farm heeft een oppervlakte van 360 ha wat is onverdeeld in 6 ha per familie. Deze families leven in erbarmelijke omstandigheden zonder elektriciteit, water en sanitair. Het is deze mensen dus geenszins kwalijk te nemen dat zij niet in staat zijn gewassen te verbouwen op hun land. Phundundu Stichting Nederland werkt samen met deze families welke zijn ondergebracht in een coöperatie om op een duurzame manier het land te bewerken. De coöperatie bestaat voor 80% uit vrouwen waarvan een groot deel weduwe is.

Maninga is een prachtig natuurgebied te herkennen aan de bergtop van de Maninga wat “Water from the caves” betekent. Deze plek was eeuwen lang het thuis van een zeer breed scala aan wildlife waaronder de nu met uitsterven bedreigde resistente sable antilope. Lange tijd is hier hard gewerkt aan het weer op orde brengen van het eco systeem om de neushoorn te herintroduceren in dit van oudsher typisch neushoorn gebied. Echter toen in 2008 de grote organisaties zich terug trokken uit Zimbabwe verviel Maninga in een jacht- en stroperij gebied. Halverwege 2018 werd de stichting gevraagd om met een interventie het overgebleven wildlife te redden. De stroperij heeft hier immense vormen aangenomen waardoor de inzet van een volwaardig anti poaching team op korte termijn de enige optie is om Maninga te redden. De stichting is permanent op zoek naar fondsen en partners om dit fantastische wildlife gebied voor verdwijning te behoeden.

Het is 2 voor 12 in geheel Zimbabwe. Wildlife  is in een hoog tempo aan het verdwijnen. Beschermde gebieden worden opgegeven bij gebrek aan fondsen. Conservators staan met de rug tegen de muur en zijn de jarenlange strijd aan het verliezen. We moeten het tij keren en we kunnen het tij keren... maar het moet wel nu gebeuren.