Agrarische projecten

[whydonate_btn]

Agrarische projecten

Empowering de kleinschalige boer is essentieel in de strijd tegen armoede en voedseltekorten. Phundundu Stichting Nederland werkt samen met coöperaties van jonge boeren en vrouwen welke een stukje land bezitten maar als individu niet in staat zijn dit op een goede manier te verbouwen.

Food Security is een van de grootste uitdagingen waar Zimbabwe op dit moment mee te kampen heeft. Dit terwijl het land ooit bekend stond als graanschuur van zuidelijk Afrika. De goede landbouwgronden zijn dan ook ruim aanwezig. Phundundu Stichting Nederland zet zich in om zoveel mogelijk van dit land efficiënt te gebruiken.

Duurzaam gebruik van deze rijke gronden is essentieel. Samen met gewas- en grondexperts uit Nederland worden de beste oplossingen gevonden welke een duurzaam landbouw garanderen.

In samenwerking met de kleinschalige boer

Innovatie is erg belangrijk in een land als dit waar ouderwetse, vaak zeer milieu onvriendelijke methoden worden gehanteerd. Een goed voorbeeld van het gebruik van innovatieve technieken is de Barsha pomp. Deze geheel op hydro-kracht werkende pomp vervangt de vervuilende diesel pomp en werkt ook nog kostenbesparend.

Kennisdeling op het gebied van landbouw maar ook bedrijfsvoering ontwikkelt de kleinschalige boer tot een professional. Een kans welke zij normaliter niet krijgen wederom door gebrek aan middelen om kennis in te kopen.

Phundundu Stichting Nederland werkt actief samen met de lokale bevolking bij het op de juiste manier verbouwen van gewassen. De stichting heeft permanent experts in het veld  om goede begeleiding te waarborgen. Stap voor stap zal de verantwoordelijkheid steeds meer bij gemeenschap komen te liggen tot het moment dat men geheel zelfstandig in staat is de gronden op een duurzame manier te gebruiken.

Diversiteit in gewassen opent de deuren naar nieuwe markten en zelfs de export markt. Naast het verbouwen van mais en soja, nodig voor de lokale markt, biedt de grond een keur aan plus mogelijkheden. Zo doen bonen het erg goed, granen maar ook noten als pecan en macadamia.

Mullberry
Mullberry

Groundberry
Groundberry

Sugar beans
Sugar beans

Cow peas
Cow peas

Tuinbouw activiteiten zijn erg geschikt voor de droge periode mits de irrigatie voorziening op orde is. Tomaten, groene bonen, sla en koolsoorten gedijen erg goed in dit gebied.

Fruit met in het bijzonder exotisch fruit groeit hier van nature. Avocado, mango, banaan, citrus, meloen, ananas en ook de zeer rijke bessen als groundberry en mullberry bieden uitgelezen kansen om de afzetmarkt uit te breiden.